zaterdag 28 december 2013

Kunst en landkaarten

VU bibliotheek beroemd om cartografie

columnr nr 303 dd 28 december 2013

Aan het einde van de jaarwende is het toch nog moeilijk om even nog wat kronkels aan het scherm toe te vertrouwen. Als de technische apparatuur, printer etc. dan ook nog eens onwillig is, gaat het weer enkele uren kosten om alles weer aan de praat te krijgen. Ik ben er vast van overtuigd dat veel pc gebruikers bij het minste geringste ongerief een deskundige laten voorrijden, die vervolgens met veel geduld alles weer in werking kan stellen.
De cartografieafdeling van de VU is in wetenschappelijke kringen befaamd en vermaard. Tijdens de propedeuse in 2002 dienden we een werkstuk te maken van een stuk belangrijke architectuur in Amsterdam. De keuze viel op een Amsterdams grachtenpand aan de Heerengracht 412, in gebruik bij ICT bedrijf Lost Boys. Verhaal verkort: op de afdeling cartografie werd een fraai stratenplan rond dit pand aan de Heerengracht aangetroffen dat als inzichtelijke bijlage bij het werkstuk werd gevoegd. Docente van Hellemondt had ons gevraagd om afmetingen te schatten van voorzijde/hoogte etc. van het pand en  was wel verbaasd dat alle maten zo nauwkeurig in het essay stonden. De bouwkundige van het pand had die naar mij gefaxt en dat heb ik haar later wel nog wel verteld. Bij het verzamelen van de gegevens mocht ik van de bewoners ook de achterzijde van het pand bewonderen, maar veel interessanter was dat er een prachtig koetshuis achter lag, waar enige foto's van geschoten werden. Tot zover het cartografisch  gedeelte van mijn essay.
 Het laatste nummer van Kunstlicht nr 4 van de jaargang 34, heeft degelijke essays als inhoud als het gaat om de relatie cartografie en kunst. Een van de afbeeldingen uit dit nummer treft U hieronder : een cartografische voorstelling van de metro in Parijs uit 1900. Ook zijn er kaarten bijgevoegd van Palestina en een schets van het stadspark de Hout in Haarlem, waar je een globale indruk krijgt hoe men destijds dat zeer bekende park wilde aanleggen, inclusief de wandelpaden. Henk  van Houtum schrijft in zijn voorwoord van zijn artikel waarin hij een verband wil leggen tussen cartografie en kunst;  Een kaart is nooit neutraal, De positivistische cartografie heeft ons de ogen doen sluiten voor het feit dat elke kaart een politieke werkelijkheid verbeeldt en zelfs versterkt. Als de cartografie terug moet terugkeren naar de kunst, naar de subjectiviteit en bovenal naar de mens, dan wijst niet Atlas, maar Hermes ons de weg.
Atlas en Hermes staan voor beelden uit de Griekse oudheid. Het is duidelijk ; immers er bestaan prachtige atlassen, rijk geïllustreerd en al mag je er vanuit gaan dat cartografisch alles klopt, het oog geniet van alles erom heen. Daarom hier ook een afbeelding van een atlas in zakformaat, rond de jaren 1950, antiquarisch voor 45 euro te koop, bij deze VU student voor 20 euro met verzendkosten. Cartografen sla je slag. Geniet van het aanbod.
En verder: geniet van wat het leven biedt en kijk uit bij het afsteken van vuurwerk. Veel prachtige kerstconcerten heeft u her en der kunnen beluisteren. Een streling voor onze gehoororganen. Wat 2014 ons gaat bieden, we wachten het af.
Kunstboeken, lezingen, adviezen, taxaties j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj. artes admiran










                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten