dinsdag 3 december 2013

300e column nog eenmaal Tjeerd Bottema

Tjeerd Bottema in het juiste perspectief

column nr. 300 dd. 3 december 2013

Vanaf 2008 loopt deze serie. Steeds op gratis websites bij come2me.nl, bij jenda en nu dus op blogger. Met enige moeite terug te halen, maar als websites gratis beginnen en dan vervolgens geld uit je zak gaan kloppen, is een passend beeld in onze consumptiemaatschappij, waar alles meer en meer om geld gaat draaien. Maar het gaat om columns over kunst om de lezers deelgenoot te maken van de meerwaarde van kunst, van de way of life, van het zien van andere dingen dan de alledaagse, waarin we vaak helemaal opgaan en geen oog en oor meer hebben voor een heleboel andere zaken die ons leven kleur geven en veraangenamen.
Tjeerd Bottema heeft ons bijzondere interessante dingen nagelaten. Het logo van de R.V.S, de vrouw en de man met bolhoed onder een paraplu. Die afbeelding hoef ik U niet te laten zien,. Ook niet een ontwerp voor Sluis ochtendvoer, want eerlijk gezegd is me niet bekend of het ontwerp door Sluis is gebruikt..
Dit is een knap stukje werk wat u hierboven ziet. Er staat niet bij vermeld of het nu geschilderd of getekend is, maar het zal geschilderd zijn. Bottema was uiterst getalenteerd en heeft van zijn noeste arbeid kunnen leven. Verder vindt u nog enige voorbeelden van knap tekenwerk en dan heeft u een beter inzicht van het werk van deze Friese meester. De vorige editie die het liet bij zijn Prix de Rome geeft een veel te eenzijdig beeld van zijn werk, vandaar dat deze tweede column meer een totaalbeeld geeft. Als u zelf werk van hem bent tegengekomen in schoolboeken of anderzijds, reageer zodat Tjeerd Bottema op de juiste wijze als beeldend kunstenaar wordt herinnerd.
Geniet van de schone kunsten, wees creatief, leef, houdt goede moed ook als het tegenzit en wees een prettig medemens.
Kunstboeken, literatuur, lezingen, rondleidingen, essays, etc. j.j.jong@quicknet.nl
Een bod van € 250- op een Bomans verzameling is van de hand gewezen, u mag bieden vanaf € 750.-
drs jjj, artes admirans.


 
 

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten