woensdag 18 december 2013

Cor de Haan 1939-2013

Talentvolle Heerhugowaards kunstschilder Cor de Haan 1939-2013

column nr 302
Vorig jaar 2012 had ik regelmatig contact met Cor omdat hij een van de honderd schilders was die in het uit te geven boek vijf eeuwen schilderkunst in West-Friesland een plaats zou krijgen. Enige jaren terug toen in Slot Schagen een lezing werd gegeven over de Joodse kunst bij Jozef IsraĆ«ls, was Cor een van de toehoorders. De eerste ontmoeting met Cor de Haan was op een kunstmarkt in Opmeer, waar hij zijn aquarellen liet zien. Een van de moeilijkste technieken in de kunst. Moest vaststellen dat hij deze techniek buitengewoon goed beheerste. Wij bleven contact houden en hij ontving een uitnodiging om een plek te krijgen in mijn nog steeds niet uitgegeven boek. Hij mailde mij destijds wat gegevens die hier voor een gedeelte zijn te lezen. "Tijdens studie en werk in het bedrijfsleven bezocht hij evenwel veel musea en tentoonstellingen in binnen-en buitenland. Ook dook hij in de kunstgeschiedenis.  In de jaren negentig kwam zijn sluimerend talent naar boven. Dit zette hem aan tot het maken van schilderijen in olieverf, acryl en gemengde technieken waarbij transparantie kenmerkend is. Hij sloot zijn aan bij enkele kunstenaarsverenigingen en werd gevraagd om te exposeren.
Dan een persoonlijke ontboezeming : ' Als je in je atelier zit  ben je gewoon een tijdje van de wereld. En het blijft fascinerend als je ontdekt dat er al werkende zo maar iets onder je handen ontstaat. Al dan niet na een interne worsteling'
Cor de Haan won een schilderwedstrijd bij het vakblad ATELIER en WINDSOR & NEWTON. Hij exposeerde verder in de Grote Kerk te Alkmaar en in kasteel Marquette en ook een enkele keer in een atelier in Friesland. Het liefst, zo schreef hij, ontving hij belangstellende thuis en kon dan enthousiast over zijn werk vertellen. Van diverse van zijn schilderijen zijn vorig jaar nog extra foto's gemaakt omdat de kwaliteit van de scans onvoldoende was op het moment dat de uitgever besloot het boek in A4 formaat te gaan uitgeven.
Nergens in de pers is bericht van het overlijden van deze talentvolle kunstschilder. De familie zal het wellicht niet gewild hebben, maar dan maak ik het met deze column een klein beetje goed, omdat Cor de Haan dat verdient. Wellicht niet het grote talent om ervan te kunnen leven, maar op latere leeftijd toen hij meer vrijgesteld was, heeft hij veel kunnen inhalen. Hij schilderde traditioneel en dat realisme is in de loop der jaren weer herontdekt ook onder meer door hem. De tijd van experimenteren en avantgardistisch schilderen lijkt passe, maar altijd zijn het juist de kunstenaars die in hun ontwikkeling nieuwe wegen willen vinden en dat zal bij Cor de Haan niet anders geweest zijn.
Cor de Haan bedankt voor je talent. Je plaats nr 79 in het uit te geven boek heb je volledig waar gemaakt. Hieronder een impressie van een van zijn werken.
Geniet van al het moois dat kunstenaars ons schenken. De komende feestdagen geven veel huiselijke gezelligheid en de kerststal vertelt on een eeuwenoud geheim, dat ieder jaar weer opnieuw beleefd wordt. Kunstboeken, lezingen, essays, rondleidingen etc. j.j.jong@quicknet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten