donderdag 7 november 2013

Wat is kunst ?

De vertaling van het boek van Lev Tolstoi ( 1828-1910) in 2013 met een wetenschappelijke kijk op kunst

column nr 276 dd, 7 november 2013

Na zeven jaar studie kunstgeschiedenis is het opmerkelijk om in een boek van Tolstoi te gaan zoeken wat nu kunst is. Het boek Wat is kunst kreeg ik cadeau en de titel intrigeerde me dusdanig dat ik het in enen heb uitgelezen, maar geen andere kijk op de kunst heb gekregen. Het boek is van grote klasse qua schrijfstijl en opvatting, maar is bovenal filosofisch en een dergelijke blik op een onderwerp richten, is niet verkeerd, eerdere verhelderend.
De belangrijkste passage die ik heb opgepikt deel ik met U : pagina 66
- kunst ontstaat doordat iemand in zichzelf een eerder ervaren gevoel doet herleven met het oogmerk dit via gebaren, lijnen, kleuren, klanken of woorden op zo'n manier uit te beelden dat anderen het deelachtig worden. Dankzij de kunst kan de mens bewust, met bepaalde uiterlijke signalen, een door hem ondervonden emotie aan zijn medemensen communiceren, zodat die erdoor wordt meegesleept en erin kan delen---
Zijn commentaar daarop : Kunst is niet zoals de metafysici beweren, de openbaring van een met geheimenissen beladen idee, niet schoonheid, niet God, evenmin is het zoals de fysiologische georiënteerde esthetici beweren, een spel waarin de mens zijn overtollige energie  kan lozen of een systeem van uiterlijke signalen die naar emoties verwijzen of de productie van aangename objecten: en kunst ia al helemaal geen genot.
Mijn visie op bovenstaande hersenspinsels. Kunstenaars ondergaan invloeden van buiten van de directe omgeving maar ook van denkwijzen als godsdiensten, politiek. In dat brein van de kunstschilder kunnen door al die prikkels bijzondere inspiratie ontstaan. Verder verheft de kunst de mens, maar of je dat moet afleiden van de absolute begrippen als schoonheid, waarheid, volmaaktheid, -in ieder geval niet direct- is een open vraag..

Nog een passage op pagina 128:
Echte kunst is alleen mogelijk als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Met zijn levensvisie moet de maker zijn tijd vooruit zijn, zijn gevoelens moeten diep doorleefd zijn, hij moet het verlangen koesteren zijn innerlijk met zijn medemensen te willen delen en in omstandigheden verkeren die dat mogelijk maken en tenslotte dient hij nog eens te beschikken over een gave van een van de kunsten.
Tolstoi heeft het over alle disciplines inclusief literatuur, muziek en dans.
De laatste voorwaarde is wel heel belangrijk : kwaliteit van werk leveren en dat is aanleg en hard werken, oefenen, oefenen, leren, uitvoeren en tot in de finesses werken en het tijdstip van voltooiing moeilijk kunnen bepalen.
De laatste passage op pagina 214
De opdracht van de kunst is enorm, hand in hand met de wetenschap en met de religie als leidraad  moet zij ervoor zorgen dat de vreedzame samenleving die in onze dagen slechts in stand kan worden gehouden met behulp van bepaalde instituties-rechtspraak, politiek, caritatieve instellingen, arbeidsinspectie en dergelijke- het werk wordt van mensen die daar bewust en omdat het hen gelukkig maakt, voor kiezen.  Kunst moet geweld liquideren
Kunst leert : hoe iemand om moet gaan met religieuze objecten, met zijn ouders, met zijn kinderen, zijn vrouw, zijn verwanten, vreemden en buitenlanders. met oudere mensen en met gezagdragers, met vijanden en dieren.
Kortom de psychologische/pedagogische waarde is dus buitengewoon groot om een cultureel mensen te vormen

Natuurlijk- even iets anders - heeft U verbaasd gestaan van die ontdekking van die Entartete Kunst in München van Cornelius Gurlitt. Ik heb daar persoonlijk veel over geschreven in columns, maar in het kader van deze column heeft deze roofkunst de mens niet cultureel verrijkt .Een verguisde afbeelding van Chagall,  gaat hierbij. Geniet, leef, wees creatief, zing, heb zorg voor de medemens en u leeft in de geest van de grote filosoof Lev Tolstoi

Kunstboeken, historische boeken over Ned. Indie, rondleidingen, essays, lezingen j.j.jong@qucknet.nl
drs jjj, artes admirans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten